Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΓΛΑΣΟ!!!

ΥΛΙΚΑ 
5 αβγά 
1 φλιτζάνι μαργαρίνη 
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη 
1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι 
3 κουταλιές της σούπας γεμάτες κακάο 
3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ 
1/2 φλιτζάνι κονιάκ  
1 φλιτζάνι καρυδόψιχα 
1 φλιτζάνι ξερά δαμάσκηνα (προαιρετικά)

για το γλάσο 
2 κουβερτούρες  
1 κουταλάκι του γλυκού μαργαρίνη 
2 κουταλιές της σούπας γάλα (εβαπορέ ή φρέσκο)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη και τη μαργαρίνη πολύ καλά, μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα. Προσθέτουμε τους κρόκους μόνο των αβγών και συνεχίζουμε το χτύπημα. 
Προσθέτουμε το κονιάκ, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ.
Στη συνέχεια σταδιακά το αλεύρι. Στο τέλος τα καρύδια χοντροκομμένα.
Αν επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε και δαμάσκηνα, έχουμε φροντίσει να τα κόψουμε στη μέση και να τα μουλιάσουμε στο κονιάκ. 
Χτυπάμε χωριστά τα ασπράδια των αβγών με μια πρέζα αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα.
Προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά τη μαρέγκα στο μείγμα του κέικ ανακατεύοντας απαλά, φροντίζοντας να αφήνουμε ευδιάκριτους σβώλους μαρέγκας. Δεν πρέπει να ομογενοποιήσουμε το μείγμα εντελώς.
Τα δαμάσκηνα θα τα προσθέσουμε σε αυτή τη φάση, αν τελικά επιλέξουμε να τα χρησιμοποιήσουμε.
Αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένη κι ελαφρά αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 45 λεπτά. 
Είναι ένα κέικ που κρατά υγρασία στο κέντρο.

Αφού ψήσουμε το κέικ, ετοιμάζουμε το γλάσο σοκολάτας σε μπεν μαρί. 
Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του κέικ, όσο είναι ακόμα ζεστό. 
Μπορούμε να γαρνίρουμε με λίγη χοντροκομμένη καρυδόψιχα.


Παραλλαγή χωρίς αλκοόλ και χωρίς δαμάσκηνα:

Αντικαθιστούμε το κονιάκ με φρέσκο χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτουμε και το ξύσμα από ένα πορτοκάλι στο μείγμα. 
Μπορούμε επίσης να αντικαταστήσουμε τα καρύδια με φουντούκια ή αμύγδαλα. 
Τα αμύγδαλα όμως θα πρέπει να τα έχουμε πρώτα ξεφλουδίσει και καβουρδίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου