Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

DSC_0071ΥΛΙΚΑ
1/2 κούπας νερό χλιαρό
1 φακελάκι ξερή μαγιά (9 γρ.)
2-3 κ.σ. αλεύρι
50 γρ. ζάχαρη
100 ml. ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι
1/2 κούπας χλιαρό νερό
400-450 γρ. περίπου αλεύρι
σουσάμι για το τύλιγμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε ένα μικρό μπολάκι τα 3 πρώτα υλικά και ανακατεύουμε
καλά να γίνει ένας χυλός.
Αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά μέχρι να αρχίσει να σχηματίζει
αφρό στην επιφάνεια.


DSC_0001


Στο μεταξύ βάζουμε σε μπολ 400 γρ. από το αλεύρι και
προσθέτουμε μέσα τη ζάχαρη,


DSC_0002


το ελαιόλαδο,το αλάτι,


DSC_0003


το χλιαρό νερό και το μείγμα της μαγιάς που στο μεταξύ έχει
φουσκώσει.


DSC_0004


DSC_0005




DSC_0006


Ζυμώνουμε ελαφρά όλα τα υλικά και αν χρειαστεί προσθέτουμε
επιλέον αλεύρι μέχρι να πάρουμε μια ζύμη απαλή που να μην
κολλάει.


DSC_0007


Αφήνουμε σκεπασμένο το μπολ με τη ζύμη για 30 λεπτά σε
ζεστό περιβάλλον περιμένοντας να φουσκώσει.


DSC_0013


Όταν είναι έτοιμο το ζυμάρι μας το χωρίζουμε σε μπάλες,12 μικρές ή 6 μεγάλες.
Ό,τι προτιμάτε!


DSC_0015


Ανοίγουμε κάθε μπάλα σε κορδόνι και βρέχοντας ένα πινελάκι το περνάμε με νερό.


DSC_0014


Κλείνουμε το κορδόνι σχηματίζοντας κύκλο και το περνάμε 
από σουσάμι να καλυφθεί καλά.


 DSC_0016


Αραδιάζουμε σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο
στους 220 βαθμούς για 15-20 λεπτά ή ώσπου να πάρουν χρώμα.


DSC_0017


Αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.

http://syntagesapospiti.blogspot.com/




DSC_0058


Όσα δεν καταναλώσουμε μπορούμε να τα φυλάξουμε κλείνοντάς τα καλά σε
σακούλα τροφίμων στην κατάψυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου