Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ

ΥΛΙΚΑ
750γραμ. φύλλο κρούστας
600γραμ. καρύδια χοντροκομμένα
1 1/2 κουταλιά της σούπας κανέλα σκόνη
1 κούπα φρυγανιά τριμμένη
βούτυρο φρέσκο και φυτίνη μαζί
γαρύφαλλα ολόκληρα

για το σιρόπι
2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
ένα ξυλαράκι κανέλα
λίγο λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ



Παίρνουμε ένα ταψί 24 εκ. και στρώνουμε ένα φύλλο κάτω.Τα φύλλα μας πρέπει να βγαίνουν απ΄έξω από το ταψί. Βουτυρώνουμε καλά το φύλλο με την βοήθεια ενός πινέλου. Απλώνουμε άλλο φύλλο και ξανά βουτυρώνουμε και το ίδιο κάνουμε για τα επόμενα 2 φύλλα. Το τελευταίο το αφήνουμε χωρίς βούτυρο από πάνω.

Βάζουμε με το χέρι μας πάνω στο φύλλο και γύρω γύρω γέμιση από τα καρύδια.
Στρώνουμε ένα φύλλο από πάνω και βουτυρώνουμε καλά. Ξανά στρώνουμε άλλο φύλλο χωρίς να βάλουμε βούτυρο και ρίχνουμε πάλι την γέμιση του καρυδιού. Αυτό κάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα μας, ή η γέμιση.
Στην συνέχεια γυρνάμε τα φύλλα προς τα μέσα ένα ένα βουτυρώνοντας καλά.
Τέλος βάζουμε 3 φύλλα από πάνω, ενώ τα κόβουμε με την βοήθεια ενός μαχαιριού στο μέγεθος του ταψιού τα οποία βουτυρώνουμε και αυτά πολύ καλά.
Κόβουμε σε κομμάτια αλλά όχι μέχρι κάτω τα τελευταία φύλλα. Έπειτα καρφώνουμε ένα γαρύφαλλο σε κάθε κομμάτι μπακλαβά.
Ψήνουμε στον φούρνο στους 170 βαθμούς αερόθερμο για περίπου 45 λεπτά. Το καταλαβαίνουμε κυρίως από το χρώμα και τα πλαϊνά αν έχουν ξεκολλήσει τα φύλλα.

Τώρα όσο αφορά το σιρόπι.
Βράζουμε σε μία κατσαρόλα το νερό, με την ζάχαρη και την κανέλα για 5 λεπτά.
Έπειτα το σωστό είναι να περιχύσετε το ζεστό σιρόπι, σε κρύο γλυκό, αλλά εγώ επειδή είμαι ανάποδη και μου πετυχαίνει πάντα έτσι με τον τρόπο που θα σας πω, εσείς κάντε ότι καταλαβαίνεται.
Εγώ περιχύνω το καυτό σιρόπι, σε καυτό γλυκό. Έπειτα το αφήνω και κρυώνει και είναι .......μούρλια. Μια φορά το έκανα με τον σωστό τρόπο και μου βγήκε χάλια, οπότε δεν ακούω κανένα πλέον. χαχα
Αναλυτικές φωτογραφίες δεν υπάρχουν γιατί είχα μεγάλο ζόρι να το φτιάξω και δεν είχα κανένα για βοήθεια. Μόλις όμως το ξαναφτιάξω θα τις προσθέσω.



http://asproylas.blogspot.com/2011/01/blog-post_25.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου