Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΟΥΦΛΕ

ΥΛΙΚΑ

4 βραστές πατάτες
5-6 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο
Γραβιέρα Νάξου τριμμένη
Αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο
2 κουταλιές ελαιόλαδο

Για την μπεσαμέλ:
4 φλυτζάνια γάλα φρέσκο
6 κουταλιές φυτίνη
7 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
Γραβιέρα Νάξου τριμμένη
Αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ



Έφτιαξα κατ’αρχήν την μπεσαμέλ:
Σε βαθιά κατσαρόλα έβαλα τη φυτίνη να λιώσει και να ζεσταθεί.
Σε μπολ έριξα το γάλα και πρόσθεσα λίγο-λίγο το αλεύρι,
ανακατεύοντας με το σύρμα.
Έριξα το μίγμα αυτό στη φυτίνη και ανακάτεψα
μέχρι να πάρει βράση και να αρχίσει να πήζει.
Τότε την απέσυρα από τη φωτιά, άφησα να κρυώσει λιγάκι
και πρόσθεσα 4-5 κουταλιές γραβιέρα Νάξου τριμμένη,
λίγο αλατοπίπερο, λίγο μοσχοκάρυδο και τέλος το αυγό.
Ανακάτεψα να ενωθούν καλά και έτοιμη η κρέμα!
Άλειψα με λίγο ελαιόλαδο ένα μέτριο πυρέξ
και έστρωσα τις βρασμένες πατάτες, κομμένες ροδέλες.
 Τις αλατοπιπέρωσα ελαφρά, πρόσθεσα το ζαμπόν ψιλοκομμένο,
 λίγη τριμμένη γραβιέρα
και από πάνω το κάλυψα με την μπεσαμέλ.
 Το έψησα στους  180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου,
μέχρι που φούσκωσε και ρόδισε.
Αφού το έβγαλα από το φούρνο και κρύωσε ελαφρά
το απολαύσαμε με μια ντοματοσαλάτα
και την απαραίτητη μπυρίτσα J!
Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου