Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΛΗΡΕΣ ΜΕΝΟΥ...



Ένα πρωτότυπο και γευστικό μενού
Η ΣΑΛΑΤΑ:
Ζεστή σαλάτα με σπανάκι, παντσέτα και μανιτάρια

Υλικά
(για 4 μερίδες)
500 γραμμ. σπανάκι φρέσκο
500 γραμμ. μανιτάρια στρογγυλά
1 σκελίδα σκόρδο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
100 γραμμ. καπνιστή παντσέτα, κομμένη (ή μπέικον)
2/3 φλιτζ. ντρέσινγκ λεμόνι
1 κ.σ. καβουρντισμένο σουσάμι
για το πασπάλισμα
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζετε το ελαιόλαδο με το σκόρδο να ζεσταθεί μέχρι να πάρει λίγο χρώμα και μετά αφαιρείτε το σκόρδο.
2. Ρίχνετε την παντσέτα (ή μπέικον) και μετά από 1 λεπτό τα μανιτάρια, αλατοπιπερώνετε και τα μαγειρεύετε ανακατεύοντας μέχρι να πάρουν χρώμα (περίπου για
5 λεπτά).
3. Ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ το περιεχόμενο από το τηγάνι, το σπανάκι και το ντρέσινγκ λεμόνι, ανακατεύετε, πασπαλίζετε με το σουσάμι και σερβίρετε.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΙΑΤΟ:
Πρασόπιτα με φύλλο γιαουρτιού και φέτα

Υλικά
(για 4-6 μερίδες)
Φύλλο γιαουρτιού
200 γραμμ. ΑΓΝΟ «Γιαούρτι μου» στραγγιστό
200 γραμμ. βούτυρο ΑΓΝΟ
400 γραμμ. αλεύρι
½ κ.γλ. αλάτι
Για τη γέμιση
5-6 μεγάλα πράσα, κομμένα σε λωρίδες
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
200-250 γραμμ. φέτα Κολιός
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
10 φυλλαράκια δυόσμος
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1 αβγό
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το φινίρισμα
1 αβγό
Λίγο σουσάμι
Εκτέλεση

1. Ανακατεύετε όλα τα υλικά για
το φύλλο, κάνετε μια μπάλα,
την τυλίγετε με μεμβράνη και
την αφήνετε να ξεκουραστεί για
20 λεπτά στο ψυγείο.
2. Κόβετε τα πράσα σε μικρές ροδέλες και τα βάζετε με το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι σε μια κατσαρόλα να αχνιστούν, σκεπασμένα για 15 λεπτά.
3. Ξεσκεπάζετε και μαγειρεύετε για λίγο ακόμα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
4. Αφού κρυώσουν, προσθέτετε τη φέτα Κολιός, το δυόσμο, το αβγό,
το ξύσμα και αλατοπιπερώνετε.
5. Ανοίγετε σε καλά αλευρωμένο πάγκο τη ζύμη σε 2 φύλλα.
6. Σε σκεύος για τάρτα στρώνετε το ένα φύλλο, βάζετε το μείγμα πράσου και από πάνω βάζετε το δεύτερο φύλλο.
7. Χαράσσετε το πάνω φύλλο σε κομμάτια, αλείφετε με αβγό και πασπαλίζετε με σουσάμι. Πριν ψήσετε την πρασόπιτα, ραντίζετε την επιφάνεια με λίγο νερό.
8. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 70 λεπτά στους 175-180°C.
ΤΟ ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ:
Κοτόπουλο λεμονάτο με ελιές και κουκουνάρι
Υλικά
(για 4 μερίδες)

8 μπουτάκια κοτόπουλο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
½ φλιτζ. λευκό κρασί
2 φλιτζ. νερό
2 κ.σ. Maggi Το Μυστικό της Κατσαρόλας για κοτόπουλο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ φλιτζ. ελιές (χωρίς τα κουκούτσια)
1 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
Χυμός από 1 λεμόνι
2 κ.σ. κουκουνάρι, μαγειρεμένο για λίγο σε ένα στεγνό τηγάνι ώστε να πάρει χρώμα
Εκτέλεση

1. Αλατοπιπερώνετε το κοτόπουλο.
2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ρίχνετε μέσα το κοτόπουλο και τo κρεμμύδι μέχρι να πάρουν ελαφρώς χρώμα.
3. Σβήνετε με το κρασί, αφήνετε να βράσει και να εξατμιστεί το μισό.
4. Ρίχνετε το Maggi Το Μυστικό της Κατσαρόλας για κοτόπουλο, προσθέτετε το νερό (ζεστό), και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει σκεπασμένο για 40 λεπτά.
5. Ανοίγετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε μέχρι η σάλτσα να αποκτήσει την πυκνότητα που επιθυμείτε. Προς το τέλος ρίχνετε μέσα το μαϊντανό και το χυμό λεμονιού.
6. Σερβίρετε το κοτόπουλο με τις ελιές και το κουκουνάρι περιχύνοντας με τη σάλτσα.
ΤΟ ΓΛΥΚΟ:
Σοκολατόπιτα
Υλικά
(για 8 μερίδες)

120 γραμμ. βούτυρο
250 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα
2 κ.σ. φρέσκο γάλα
1 ½ φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει
μόνο του
5 αβγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
1 ½ φλιτζ. ζάχαρη
Βανίλια για άρωμα
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι (προαιρετικά)
1 κ.σ. άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
Εκτέλεση

1. Λιώνετε τη σοκολάτα με το βούτυρο και το γάλα σε μπεν μαρί, προσθέτοντας τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού.
2. Χτυπάτε σε ένα μεγάλο μπολ
τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη.
3. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάτε τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη
να αφρατέψουν.
4. Ρίχνετε στους κρόκους το μείγμα λιωμένης σοκολάτας-βουτύρου
και το αλεύρι αφού το κοσκινίσετε.
5. Τέλος, προσθέτετε τη μαρέγκα (ασπράδια-ζάχαρη) σε δύο δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.
6. Ρίχνετε όλο το μείγμα σε βουτυρωμένο και ελαφρώς αλευρωμένο πυρίμαχο σκεύος (ύψους τουλάχιστον 5 εκ. και διαμέτρου 20 εκ.) και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά. Το γλυκό είναι έτοιμο όταν απέξω είναι ψημένο και μέσα ελαφρά υγρό.
7. Σερβίρετε πασπαλίζοντας
με λίγη άχνη ζάχαρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου