Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ

Προετοιμασία: Mισή ώρα. Έυκολη και γρήγορη συνταγή. Κάντε το τιραμισού νωρίτερα, πρέπει να μείνει 4 ώρες στο ψυγείο. Μπορείτε να το κάνετε και την προηγουμένη και να προσθέσετε πριν το σερβίρισμα εππλέον κομματάκια σοκολάτας στην επιφάνεια. Επίσης, μπορείτε να το κάνετε σε δύο σκεύη, όπου το καθένα θα περιέχει μια στρώση ή σε ατομικά μπολ, ακόμη και σε ποτήρια. Η γεύση παραμένει …άπαιχτη!

ΥΛΙΚΑ (για 6-8 άτομα)
4 αβγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
500 γραμ. μασκαρπόνε (2 πακέτα)
100 ml κρέμα γάλακτος (κάνει και λάιτ, πράσινη)
2 κουτάκια ζάχαρη βανίλιας
2 κ.σ. ζάχαρη
3/4 φλυτζ. (175 ml) δυνατό εσπρέσο
120 ml (1/2 φλυτζ.) λικέρ καφέ ή Kahlua + 2 κ.σ. για την κρέμα
40 περίπου μπισκότα σαβαγιάρ
2-3 κ.γ. σκόνη κακάο
σοκολάτα τριμμένη




Διαλέξτε το σκεύος που θα τοποθετήσετε το τιραμισού, ώστε να είναι ευπαρουσίαστο.
Ετοιμάζετε το μείγμα καφέ: Σε μπολ ή πιάτο που χωράει το μέγεθος των σαβαγιάρ ανακατεύετε τον εσπρέσο και το λικέρ. Το μείγμα πρέπει να είναι κρύο.
Κάνετε την κρέμα: Κτυπάτε με το μίξερ τα ασπράδια μέχρι να στέκονται και να έχετε μια σφιχτή μαρέγκα.
Βάζετε σε μεγάλο μπολ το μασκαρπόνε, τους κρόκους, τη ζάχαρη, τη ζάχαρη βανίλια και τα χτυπάτε καλά (βολεύει μίξερ χεριού ή σύρμα). Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και τις 2 κ.σ. του λικέρ και κτυπάτε λίγο ακόμη (2-3 λεπτά) μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα. Αναμειγνύετε με γρήγορες κινήσεις πρώτα το 1/3 της μαρέγκας στο μείγμα του μασκαρπόνε και στη συνέχεια το υπόλοιπο (το διπλώνετε μέσα, πάντα με λίγες σίγουρες κινήσεις, όχι κτύπημα).



Συνθέτετε το τιραμισού: Απλώνετε στη βάση του σκεύους μια στρώση κρέμας. Βουτάτε τα μπισκότα για δευτερόλεπτα στο κρύο μείγμα καφέ-λικέρ και τα τοποθετείτε πάνω στην κρέμα το ένα δίπλα στο άλλο. Ρίχνετε πάνω τους μια στρώση κρέμας και επαναλαμβάνετε τη στρώση με τα μπισκότα, τελειώνοντας με κρέμα. Ισιώνετε κάπως την επιφάνεια και πασπαλίζετε με το κακάο, που έχετε βάλει μέσα σε σουρωτήρι το οποίο κουνάτε για να πέφτει το κακάο σαν πούδρα. Σκεπάζετε με μεμβράνη και βάζετε στο ψυγείο για min. 4 ώρες (όχι στην κατάψυξη).
Σερβίρισμα: Τρίψτε (με τον τρίφτη) μικρές φλούδες σοκολάτας πάνω στο τυραμισού και σερβίρετε με το μεγάλο κουτάλι στο κάθε πιάτο.


http://www.stylista.gr/well-being/gourmet/1758~Tiramisoy~article

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου