Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΥΡΟΠΙΤΑΡΕΣ

ΥΛΙΚΑ
Ζύμη
½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλάκι μπέϊκιν
1 φλιτζανάκι (του καφέ) λάδι
Νερό χλιαρό (όσο πάρει – για να γίνει μια μαλακή ζύμη)

Γέμιση
1 πιάτο βαθύ γεμάτο μυζήθρα βαρελίσια αλμυρή
Λίγο πιπέρι

EΚΤΕΛΕΣΗ

Ρίχνουμε τα υλικά της ζύμης σε μια λεκανίτσα και ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο λίγο το νερό (περίπου 2-3 φλυτζανάκια του καφέ νερό παίρνει. Το μέτρησα με το φλυτζανάκι που έριξα το λάδι). Η ζύμη γίνεται πολύ μαλακή.

Ανοίγουμε λεπτό φύλλο και το κόβουμε, ώστε το μήκος του να είναι περίπου 30 εκ. και το φάρδος 20 εκ. Τώρα αυτό το κανονίζετε με το μάτι. Ανάλογα πόσο μεγάλες θέλετε να τις κάνετε και να χωράνε φυσικά και στο τηγάνι σας.


Απλώνουμε τη μυζήθρα σαν μαρμελάδα. Κι εδώ ανάλογα με τα γούστα σας. Αν θέλετε πολύ γέμιση ή όχι.
Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα για να μην βγαίνει το τυρί και διπλώνουμε σχηματίζοντας ένα φάκελο.
Βάζουμε σε τηγάνι μπόλικο σπορέλαιο και μόλις κάψει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε την τυροπιτάρα.
Αφού ροδίσει ελαφρά γυρίζουμε να ροδίσει και από την άλλη πλευρά.
Με αυτόν τον τρόπο φτιάχνουμε όλες τις τυροπιτάρες.
Σερβίρονται ζεστές. Το φύλλο είναι απίστευτα τραγανό και αν το κάνετε λεπτό γίνεται ακόμα πιο ωραίο.
Μικρά μυστικά:
- Το κουταλάκι μπέϊκιν το πρόσθεσα εγώ (η μικρή παρέμβαση που λέγαμε). Στην συνταγή από το βιβλίο δεν το είχε. Μου το είπε μια κυρία σε μια ταβέρνα που τρώγαμε τυροπιτάρες στο Μαρμάρι, ότι έβαζαν λίγο μπέϊκιν για να φουσκώνει ωραία.
- Επίσης στη γέμιση στο βιβλίο έλεγε ότι μπορούμε να βάλουμε κι ένα αυγό αν θέλουμε, διαφορετικά γίνεται και χωρίς αυγό. Εγώ δεν έβαλα.
- Την γέμιση την προτιμώ λίγη στην τυροπιτάρα. Δηλαδή να μην γίνει ‘’σαν’’ τυρόπιτα με την έννοια που την ξέρουμε.
- Στην ζύμη δεν χρειάζεται να βάλετε αλάτι (είναι αλμυρή και η μυζήθρα και ισορροπούν οι γεύσεις). Αν και νομίζω λίγο αλατάκι το θέλει η ζύμη (πολύ λίγο – μια πρέζα).
- Βγαίνουν περίπου 7-9 τυροπιτάρες (πάντα ανάλογα το μέγεθος που θα τις κάνετε). Εμένα μου βγήκαν γύρω στις 9. Κάποια έγινε πιο μεγάλη, άλλες πιο μικρές. Δεν τις τηγάνισα όλες.
Τις έφτιαξα και τις έβαλα στην κατάψυξη (έτοιμες με γέμιση) ανάμεσα σε αντικολλητικό χαρτί και τις έκλεισα σε ένα τάπερ.

Καλή Επιτυχία !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου