Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΥΛΙΚΑ
λαχανικά (μανιτάρια σε φέτες, πιπεριές, καρότο, κρεμμύδι, κολοκύθι ζουλιέν, καλαμπόκι)
1 κ. σ. ελαιόλαδο
για την κρέμα
1-2 κ. σ. αλεύρι
½-1 κούπα γάλα light φρέσκο
αλατοπίπερο ή 1 κύβο λαχανικών
φρεσκοτριμμένο πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σωτάρουμε τα λαχανικά για 4-5 λεπτά με 1 κ. σ. ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε λίγο νεράκι (1/2 κούπα πχ.) και βράζουμε για 5-10 λεπτά, ανάλογα πόσο μαλακά τα θέλουμε. Καλό είναι να κρατάνε λίγο. Μπορούμε να μην τα βράσουμε καθόλου με νερό, παρά μόνο να τα σωτάρουμε, αλλά αυτό εξαρτάται από τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσουμε. Για παράδειγμα, τα καρότα, θέλουν λίγο βράσιμο.
Αλατοπιπερώνουμε ή βάζουμε τον κύβο με το βράσιμο. Αν δεν τα βράσουμε, βάζουμε τον κύβο την κρέμα.
Σ’ αυτή τη φάση, μπορούμε να σβήσουμε τη φωτιά. Η θερμοκρασία θα παραμείνει για αρκετά λεπτά.
Πασπαλίζουμε τα λαχανικά με το αλεύρι, με έναν αχνορίχτη ή σουρωτηράκι. Ανακατεύουμε. Θα δούμε ότι μοιάζουν να λασπώνουν.
Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε. Η σάλτσα μας πήζει και είναι έτοιμη. Αν τη θέλετε πιο πηχτή ή πιο αραιή, ρίχνετε αναλόγως αλεύρι ή γάλα και ανακατεύετε. Μην βάζετε μεγάλη ποσότητα αλευριού, για να μην σβολιάσει, αλλά προσθέτετε εναλλάξ, αλεύρι και γάλα, πάντα ανακατεύοντας, μετά τις προσθήκες.


Τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσετε ενδεικτικά για 4 άτομα μπορεί να είναι:
1 μικρή κονσέρβα μανιτάρια
2 πιπεριές
1 μικρή κονσέρβα καλαμπόκι

ή
1 μικρή κονσέρβα μανιτάρια
1 πιπεριά
1 μικρή κονσέρβα καλαμπόκι
1 ξερό κρεμμύδι

ή
2 πιπεριές
1 κολοκύθι
1 καρότο
1 κρεμμύδι


Γενικά είναι ωραίο να υπάρχουν χρωματικές αντιθέσεις στα λαχανικά, όχι μόνο για την ομορφιά του πιάτου, αλλά για να παίρνουμε διαφορετικές βιταμίνες και στοιχεία από το κάθε λαχανικό.

Σερβίρετε τη μακαρονάδα με φρεσκοτριμμένο πιπέρι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου