Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΑΤΑΙΦΙ ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΟ

ΥΛΙΚΑ (95 κομματια περιπου)
1 κιλο φυλλο κρουστας κατα προτιμηση απο εργαστηριο
1 κιλο και 200 γρ. καταιφι
800 γρ καρυδοψυχα
1 κιλο φρεσκο βουτυρο
7 κ.σουπας τριμμενη φρυγανια 
3 κ.σουπας ζαχαρη
2 κ.γλυκου κοφτες γαρυφαλο
5 κ.γλυκου κανελα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΙΡΟΠΙ
3 1/2 κιλα ζαχαρη
3 κιλα νερο
2 βαζακια γλυκοζη των 400 γρ το καθενα
3 βανιλιες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κοβουμε στο μουλτι λιγα λιγα τα καρυδια,τα βαζουμε σε μια λεκανιτσα,και
προσθετουμε την τριμμενη φρυγανια,τις 3 κουταλιες ζαχαρη,την κανελα 
το γαρυφαλο και τα ανακατευουμε πολυ καλα μεχρι να ενωθουν ολα τα υλικα μαζι.

Στην συνεχεια παιρνουμε 2 φυλλα τα απλωνουμε στο τραπεζι,παιρνουμε
ενα μερος καταιφι στα 120 γρ καλα ξασμενο,και το απλωνουμε κατα μηκος επανω στα φυλλα.



Κατοπιν παιρνουμε με ενα κουταλι σουπας γεμιση και την
απλωνουμε κατα μηκος στο καταιφι(4 κουταλιες περιπου).

Στην συνεχεια προσπαθουμε με τα 2 μας χερια να το τυλιξουμε σφιχτα και με προσοχη ρολο
 και κοβουμε το καθε κομματι σε μεγεθος 3 δαχτυλων.
Συνεχιζουμε την ιδια διαδικασια μεχρι να τελειωσουν τα υλικα μας και να κλεισει ο κυκλος στο ταψι μας.


Κατοπιν ζεσταινουμε σε μια κατσαρολα το βουτυρο,
και βουτυρωνουμε με προσοχη ολα τα κομματια.
Εχουμε προθερμανει τον φουρνο στους 180 βαθμους στον αερα,και το ψηνουμε γυρω 
στην 1 ωρα μεχρι να παρουν ενα χρυσοκιτρινο χρωμα.

Μεχρι να ψηθει το γλυκο μας,ετοιμαζουμε το σιροπι..σε μια μεγαλη 
κατσαρολα βαζουμε 3 κιλα νερο,3 1/2 κιλα ζαχαρη ανακατευουμε και 
μολις ζεσταθει ριχνουμε την γλυκοζη και τις βανιλιες και το αφηνουμε
να βρασει μεχρι να δεσει το σιροπι μας.

Μεχρι να γινει το σιροπι το γλυκο ηδη θα ειναι ετοιμο και θα εχει 
μισοκρυωσει τοτε αρχιζουμε και το σιροπιαζουμε προσεχτικα..



Μην φοβηθειτε θα δειτε με το σιροπι να ανεβαινει το γλυκο επανω..
Σταματατε για λιγο και μετα συνεχιζετε το σιροπιασμα..το σιροπι δεν 
ειναι πολυ αν ετσι το θεωρησετε..ετσι πρεπει να ειναι,και το αφηνετε
για μια ολοκληρη μερα μεσα στο ταψι και μετα το βαζετε σε πιατελες η'ταπερ,
διατηρειται για αρκετο καιρο.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου