Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Fondant au chocolat – το σοκολατένιο ηφαίστειο

ΥΛΙΚΑ (για 8 φορμάκια):
  • 200 γρ. σοκολάτα υψηλής περιεκτικότητας (60 % και πάνω)
  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 4 αυγά
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. αλεύρι μαλακό ή αμύγδαλα σε σκόνη
  • 3 κουταλιές σούπας ουϊσκι ή λικέρ πορτοκάλι
  • βούτυρο και κακάο για το πασπάλισμα των μπολ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε μπεν μαρί, λυώνουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο. Μόλις λυώσει το μίγμα, το βγάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε να ενωθεί. Προσθέτουμε το λικέρ ή το ουϊσκι και ανακατεύουμε. Να θυμόμαστε πάντα να προσθέτουμε στη λυωμένη σοκολάτα πρώτα τη λιπαρή ουσία (βούτυρο ή κρέμα γάλακτος ή γάλα) πριν προσθέσουμε το αλκοόλ, για να μην κόψει.
Στο μπολ του μίξερ κτυπάμε τα αυγά ολόκληρα με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέτουμε το αλεύρι και λίγο λίγο το μίγμα σοκολάτας.
Βουτυρώνουμε ελαφρά τα πυρεξάκια και πασπαλίζουμε με κακάο. Αναποδογυρίζουμε και χτυπάμε στον πάγκο να πέσει όσο είναι περιττό.
Γεμίζουμε τα φορμάκια με το μίγμα στα 3/4.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 10-12 λεπτά. Στα 10 λεπτά η επιφάνεια θα σας φαίνεται μαλακή στο άγγιγμα. Μην το φοβηθείτε. Αν το βγάλετε και το αφήσετε 1 λεπτό στο πάγκο, σφίγγει όσο χρειάζεται και μπορεί να ξεφορμαριστεί μια χαρά. Είναι περισσότερο ρευστό από της φωτογραφίας.
Στα 12 λεπτά η επιφάνεια είναι πιο σταθερή στο άγγιγμα και έχει φουσκώσει λίγο περισσότερο. Το φούσκωμα δεν μας απασχολεί σ’αυτήν τη παρασκευή γιατί είναι προσωρινό (εφόσον το εσωτερικό είναι υγρό, θα καθήσει σίγουρα).
Ο γιός μου το προτιμά ψημένο στα 10′ και παγωμένο! Του αρέσει την επόμενη ημέρα γιατί η κρέμα σοκολάτας είναι μαλακή και δροσερή.
Είτε το σερβίρουμε στο μπολάκι είτε το ξεφορμάρουμε σε πιάτο.
Ξεφορμάρισμα: Μόλις  βγάλουμε το φορμάκι, περνάμε ένα μαχαίρι γύρω γύρω στο τοίχωμα να χαλαρώσει. Κρατώντας ένα καθαρό πανάκι σιλικόνης στο δεξί μας χέρι, τουμπάρουμε το πυρεξάκι πάνω του να ξεφορμαριστεί το γλυκό. Βγάζουμε το μπολ. Τουμπάρουμε ξανά προσεκτικά το fondant στο πιάτο που θα το σερβίρουμε.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε με κρέμα γάλακτος και κόκκινα φρούτα, αν έχουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου