Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΜΟΣΧΑΡΙ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ

ΥΛΙΚΑ για 6 μερίδες:

1 κιλό μοσχάρι σπάλα ή ποντίκι
κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ολόκληρο
Μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
3 φρέσκιες ώριμες ντομάτες
αλατοπίπερο
1 πακέτο κριθαράκι μέτριο (500 γρ)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο
 και ροδίζουμε καλά τα κομμάτια του κρέατος,
μαζί με το ολόκληρο κρεμμύδι
(το κρεμμύδι θα λιώσει στη διάρκεια του ψησίματος
και θα χυλώσει πολύ ωραία τη σάλτσα).
Μόλις πάρει χρώμα το κρέας,
προσθέτουμε μια κούπα ζεστό νερό,
χαμηλώνουμε τη φωτιά
και αφήνουμε να σιγοβράσει για μισή ώρα περίπου.
Προσθέτουμε τις ντομάτες λιωμένες, αλατοπίπερο
και άλλη μια κούπα ζεστό νερό.
Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για ακόμα 30 λεπτά,
μέχρι να μαλακώσει αρκετά, αλλά να μην λιώσει.
Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο.
Τότε μεταφέρουμε το κρέας μαζί με τη σάλτσα του σε ταψί,
προσθέτουμε άλλη μια κούπα ζεστό νερό,
τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο,
και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το κριθαράκι. 
Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε λίγο αλατοπίπερο ακόμα
και αφήνουμε να ψηθεί για 15-20 λεπτά,
ανακατεύοντας πότε-πότε, μέχρι να ετοιμαστεί το κριθαράκι.
Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος,
προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα,
με προσοχή όμως, γιατί θέλουμε το κριθαράκι να ψηθεί
αλλά να μείνει σπυρωτό, να μην λασπώσει!
Συνήθως όταν έχω κόσμο, μοιράζω το κρέας με τη σάλτσα
από την κατσαρόλα κατευθείαν σε ατομικά πήλινα γιουβετσάκια
και ρίχνω εκεί το κριθαράκι να ψηθεί ~
και σερβίρω το φαγητό στο τραπέζι όπως είναι μέσα στο πήλινο!
Υπέροχο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου